TURECKIE SŁODKOŚCI
Będąc na wakacjach w Turcji grzechem byłoby nie spróbować tutejszej kuchni a także tureckich słodkości. Turcja jest idealnym miejscem dla miłośników słodyczy w każdej postaci. Tutaj można zapomnieć o zdrowym odżywianiu – tym dobrocią po prostu nie da się oprzeć ale kto by liczył kalorie na wakacjach!
Większość tureckich słodkości charakteryzuje duża ilość słodkiego sorbetu, który jest przyrządzany na bazie wody i cukru a także miodu. Jeśli jeszcze nie mieliście przyjemności skosztować tureckich słodkości to nie wiecie co oznacza słowo – słodkie! :)
Najpopularniejsze słodkości w Turcji
- BAKLAVA – królowa jest tylko jedna i jest nią właśnie baklava! Osobiście nie znam osoby, która by nie znała tej słodkiej bomby kalorycznej. Baklawa przyjmuje różne kształty i kolory, najczęściej jest spotykana w formie małego kwadratu. Pochodzi z regionu Gaziantep. Przygotowuje się ją z półfrancuskiego ciasta, które jest cienkie i kruche. Baklawa składa się z przekładanych warstw ciasta filo, posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, pistacje, migdały) oraz syropu powstałego z masła i cukru albo miodu. Taką wisienką na torcie jest posypanie wierzchu baklawy zmielonymi pistacjami.
- KÜNEFE – Chrupiące ciasto kadayif (wyglądające jak nitki) z ciągnącym się nie solonym serem „dil”- owczym lub kozim. Ciasto polewa się słodkim syropem na bazie wody i cukru. Najczęściej do tego deseru podaje się mleko oraz banany. Metoda przygotowania tego deseru jest dość prosta – wystarczy umieścić ser między dwie warstwy ciasta kadayif, podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor a potem tylko dodać syrop. Można powiedzieć, że ten deser z pewnością konkuruje z baklawą.
- KATMER – przygotowuje się go z ciasta filo, z pistacji, masła oraz tureckiego „kaymaku” (jest to serek zbliżony do mascarpone). Podaje się ten deser w formie rulonika albo placka. Palce lizać!
- KADAYIF – ciasto przypominające małe, cieniutkie niteczki na bazie mąki i wody. Składnikami tego deseru są właśnie niteczki kadayif, masło oraz orzechy. Ten przysmak pieczony jest w piekarniku na złoty kolor a następnie zalewany słodkim syropem (cukier i woda).
- SÜTLAÇ – jest to turecka wersja budyniu z ryżem a dokładniej deser na bazie mleka i ryżu, zapiekany w piekarniku. Wierzch tego przysmaku powinien mieć złoty lekko przypieczony kolor.
- REVANI – tureckie ciasto z kaszy manny polane syropem na bazie wody i cukru a także cytryny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne a kasza manna po nasiąknięciu syropem jest bardzo miękka.
- TRILEÇE – nie jest to turecki przysmak ale jest za to bardzo popularny w Turcji. Jest to ciasto polane mlecznym syropem i sosem karmelowym. Ciasto jest bardzo wilgotne wręcz gdy się przyciśnie widelcem wylewa się z ciasta mleko.
- GÜLLAÇ – jest to popularny deser podczas Ramadanu w Turcji. Przygotowany jest ze specjalnych dużych płatów ciasta. Od XIII wieku ten deser gościł na stołach w tureckich domach. Płaty ciasta nasączone są w słodkim mleku i wodzie różanej przekładane posiekanymi orzechami.
- AŞÜRE – jest to tradycyjny deser, którego konsystencja podobna jest do kisielu. Aşüre podawane jest w muzułmańskie święto Aszura, które obchodzone jest dziesiątego dnia pierwszego miesiąca Muharram. Mówi się, że w składzie deseru musi znajdować się minimum 7 składników. Jest to dość nietypowy deser, ponieważ przygotowuje się go z wszystkiego co ma się w domu - pszenicy, fasoli, cieciorki, kukurydzy, ryżu. Dodawane są do niego również suszone owoce i orzechy a na koniec posypywane dużą ilością cynamonu oraz ziarnami granatu. Najlepiej smakuje na ciepło!
- KAZANDIBI – jest to mleczny deser a raczej sztywny pudding waniliowy ze skarmelizowaną skórką. Można spotkać ten specjał w kształcie zwiniętego rulonu.
- MUHALLEBI – jest to kolejny mleczny deser zbliżony najbardziej do włoskiej panna cotty. Mieszanka mleka i śmietany, zagęszczonej skrobią kukurydzianą. Podaje się z posiekanymi pistacjami lub cynamonem.
- HELVA – czyli chałwa, wszystkim bardzo dobrze znana, przygotowuje się ją na bazie karmelu i miazgi nasion sezamu. Najlepiej kupować chałwę na bazarach lub w cukierniach. W Turcji wyróżnia się wiele rodzajów chałwy, jednakże do najpopularniejszych należy chałwa z pistacjami oraz kakaowa.
- IRMIK HELVASI –turecki deser przygotowywany na bazie kaszy manny smażonej na maśle na złoty kolor, migdałów i cynamonu. W smaku jest trochę podobna do chałwy ale konsystencja jest inna, bardziej wilgotna.
- LOKMA – najprościej mówiąc są to małe tureckie pączki smażone na głębokim tłuszczu i nasączone słodkim syropem, miodem lub czekoladą.
- TULUMBA – coś ala pączki - kształtem przypominające churros, chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Nasączone słodkim syropem na bazie wody, cukru i cytryny jak większość tureckich deserów. Pod względem przygotowania jest bardzo podobny do deseru „lokma”, ma bardziej chrupiącą strukturę ze względu na dużą ilość zawartych w nim jajek.
- TAVUK GÖĞSÜ – to pudding z piersi kurczaka. Z kurczaka? Tak, dokładnie! W skład deseru wchodzi pierś z kurczaka pokrojona na cieniutkie plastry, ugotowane w mleku. Smak mięsa jest wręcz niewyczuwalny przez dużą ilość cukru. Konsystencja deseru jest dość gęsta właśnie przez udział piersi kurczaka.
- LOKUM – są to owocowe galaretki obtoczone w cukrem pudrem ale także można spotkać lokum z bakaliami, orzechami i wiórkami kokosowymi. Lokum wyrabia się z mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej i cukru. Dodaje się często wodę różaną, cytrynę i inne owocowe aromaty.
- PIŞMANIYE – jest to najczęściej kupowany turecki deser przez turystów w formie prezentu (smaczna pamiątka z wakacji). Wyglądem przypomina watę cukrową lub kłębek bawełny a smakiem upodabnia się do chałwy. Podstawowe składniki to mąka i cukier a także smakowe aromaty.
- CEVIZLI SUCUK – wyglądem przypomina długą kiełbasę a sama nazwa oznacza na język polski „orzechowa kiełbasa”. Głównymi składnikami tego deseru są winogrona, orzechy laskowe i mąka. Dodaje się również orzechy włoskie, migdały, czekoladę czy rodzynki. Nawleczone są na sznurek i zanurzone w sokach z ciemnych winogron. Po wysuszeniu jej konsystencja jest twardo-gumowa.
- KABAK TATLISI – jest to nic innego jak deser z ugotowanej i obranej dyni, pokrojonej na małe kwadratowe kawałki. Kandyzowane dynie polewa się zazwyczaj „tahini”- pastą sezamową i orzechami.
- DONDURMA – czyli tureckie lody. Te lody mają zupełnie inną konsystencję od tych, które znamy gdyż są bardziej gęstsze i ciągnące się jak guma a także różnią się smakiem. Polecam spróbować lodów z koziego mleka!
Pociekła ślinka? Jak tak to zapraszamy do słonecznej Turcji :)