Tureckie desery słyną ze swojej słodyczy oraz kaloryczności. Chyba każdy z Was słyszał o baklawie (baklava), przysmaku rządzącym na stołach mieszkańców kraju połksiężyca. Baklawa towarzyszy im zarówno w trakcie spotkań towarzyskich z rodziną i przyjaciółmi, jak i biznesowych. Koniecznie zajadana przy szklaneczce tureckiej herbaty lub kawy!
Popularny deser nie tylko w kuchni tureckiej, ale także bliskowschodniej i bałkańskiej. Składa się z płat cienkiego ciasta yufka (czasami nazywanego filo), których standardowo jest 40. Środek pomiędzy warstwami wypełnia się różnego rodzaju farszem.
Wyróżniamy baklawę z siekanymi orzechami włoskimi (najczęściej środkowa Anatolia), pistacjami (południowo-wschodnia Anatolia), wiórkami kokosowymi, migdałami (wybrzeże Morza Egejskiego) oraz orzechami laskowymi (rejon Morza Czarnego). Tak jak pisaliśmy na naszym blogu tureckie orzechy laskowe uważane są za jedne z najlepszych na świecie, a kraj ten jest liderem wśród ich producentów. Najdroższa, a także zdaniem wielu osób najlepsza, jest baklawa pistacjowa.
Deser układa się w okrągłym naczyniu, tzw. tepsi a następnie polewa się klarowanym masłem. Całość zapieka się do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą baklawę polewa się schłodzoną mieszanką cukru i wody lub syropem miodowym. Czasami górę posypuje się drobno siekanymi, niesolonymi pistacjami. Baklawę kroi się najczęściej w romby, trójkąty i kwadraty.
Turcy i Grecy od lat spierają się o to, w którym kraju baklawa powstała po raz pierwszy! Wiadome jest, że nazwa pochodzi z języka tureckiego. Przyjmuje się, że deser przyjął swoją obecną formę w czasach Imperium Osmańskiego, na terenie Pałacu Topkapı. Sułtan częstował nią janczarów w trakcie Ramazanu (Baklava Alayı).
Istnieją trzy teorie dotyczące pochodzenia baklawy:
Niezależnie od kraju pochodzenia, baklawa zachyca swoim smakiem! Zawsze spożywamy ją ręką, zjadamy wykonując 2-3 kęsy.
Temat ten poruszyła Agata Bromberek, współzałożycielka naszego biura podróży alanyaonline, na kanale YouTube Tur-tur: Polka w Turcji. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji do obejrzenia nagrania, koniecznie nadróbcie zaległości!
Jakie są cechy dobrej jakości baklawy:
Stolicą balawy jest Gaziantep, miasto w południowej Turcji. Najlepsze pistacje to tzw. antep fıstığı. Jednakże pyszną baklawę znajdziecie także w Alanyi!
Zarówno zdaniem naszych tureckich kolegów, jak i naszym najlepszą baklawę znajdziecie tutaj.
Miejsce nazywa się Çelebizade Baklava, Künefe ve Katmer i znajduje się niedaleko centrum Alanyi. Możecie zjeść baklawę na miejscu lub kupić na wynos. Nawet większe ilości! Ponieważ baklawa pozostaje świeża przez kilka dni. Ważne, aby nie przechowywać jej w lodówce. Wyjątek stanowi soğuk baklava, czyli baklawa na zimno – charakterystyczna dla regionu Diyarbakir.
W tym momencie cena baklawy waha się od 350 TRY (61 PLN) z orzechami włoskimi do 600 TRY (105 PLN) z pistacjami za kilogram. Warto zapłacić nieco więcej, aby móc rozkoszować się znakomitym smakiem królowej wśród tureckich deserów. Smacznego!
Jeżeli szukasz aktualnych informacji o Turcji koniecznie obserwuj nasz profil na Instagramie oraz Facebooku!