Rezerwuj i płać online a otrzymasz aż do 30% rabatu!

Gdzie jest najlepsza baklawa w Alanyi?

Opublikowane 16 Czerwca 2023 roku

Tureckie desery słyną ze swojej słodyczy oraz kaloryczności. Chyba każdy z Was słyszał o baklawie (baklava), przysmaku rządzącym na stołach mieszkańców kraju połksiężyca. Baklawa towarzyszy im zarówno w trakcie spotkań towarzyskich z rodziną i przyjaciółmi, jak i biznesowych. Koniecznie zajadana przy szklaneczce tureckiej herbaty lub kawy!

Czym jest baklawa?

Popularny deser nie tylko w kuchni tureckiej, ale także bliskowschodniej i bałkańskiej.  Składa się z płat cienkiego ciasta yufka (czasami nazywanego filo), których standardowo jest 40. Środek pomiędzy warstwami wypełnia się różnego rodzaju farszem.

Wyróżniamy baklawę z siekanymi orzechami włoskimi (najczęściej środkowa Anatolia), pistacjami (południowo-wschodnia Anatolia), wiórkami kokosowymi, migdałami (wybrzeże Morza Egejskiego) oraz orzechami laskowymi (rejon Morza Czarnego). Tak jak pisaliśmy na naszym blogu tureckie orzechy laskowe uważane są za jedne z najlepszych na świecie, a kraj ten jest liderem wśród ich producentów. Najdroższa, a także zdaniem wielu osób najlepsza, jest baklawa pistacjowa.

tepsi

Deser układa się w okrągłym naczyniu, tzw. tepsi a następnie polewa się klarowanym masłem. Całość zapieka się do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą baklawę polewa się schłodzoną mieszanką cukru i wody lub syropem miodowym. Czasami górę posypuje się drobno siekanymi, niesolonymi pistacjami.  Baklawę kroi się najczęściej w romby, trójkąty i kwadraty.

Skąd pochodzi baklawa?

Turcy i Grecy od lat spierają się o to, w którym kraju baklawa powstała po raz pierwszy! Wiadome jest, że nazwa pochodzi z języka tureckiego. Przyjmuje się, że deser przyjął swoją obecną formę w czasach Imperium Osmańskiego, na terenie Pałacu Topkapı. Sułtan częstował nią janczarów w trakcie Ramazanu (Baklava Alayı).

Istnieją trzy teorie dotyczące pochodzenia baklawy:

  • wywodzi się ona z ciasta placenta (upieczone ciasto polane miodem) w kuchni rzymskiej,
  • powstała na bazie dania Turków z Azji Środkowej,
  • jej pierwowzór stanowiło perskie danie.

Niezależnie od kraju pochodzenia, baklawa zachyca swoim smakiem! Zawsze spożywamy ją ręką, zjadamy wykonując 2-3 kęsy.

Po czym poznać dobrą baklawę?

Temat ten poruszyła Agata Bromberek, współzałożycielka naszego biura podróży alanyaonline,  na kanale YouTube Tur-tur: Polka w Turcji. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji do obejrzenia nagrania, koniecznie nadróbcie zaległości!  

Jakie są cechy dobrej jakości baklawy:

  • warstwy baklawy powinny być zauważalne, unikamy zbitej masy,
  • zwracamy uwagę na ilość farszu, im więcej tym lepiej,
  • zwracamy uwagę na wielkość kawałków orzechów, im większe tym lepiej,
  • baklawa nie powinna rozpadać się w ręku, lecz rozpuszczać  w ustach uwalniając słodki smak,
  • ciasto powinno być chrupiące i wydawać charakterystyczny odgłos przy gryzieniu.

Gdzie jest najlepsza baklawa w Alanyi?

Stolicą balawy jest Gaziantep, miasto w południowej Turcji. Najlepsze pistacje to tzw. antep fıstığı. Jednakże pyszną baklawę znajdziecie także w Alanyi!

Zarówno zdaniem naszych tureckich kolegów, jak i naszym najlepszą baklawę znajdziecie tutaj.

 

Çelebizade Baklava, Künefe ve Katmer

Miejsce nazywa się Çelebizade Baklava, Künefe ve Katmer i znajduje się niedaleko centrum Alanyi. Możecie zjeść baklawę na miejscu lub kupić na wynos. Nawet większe ilości! Ponieważ baklawa pozostaje świeża przez kilka dni. Ważne, aby nie przechowywać jej w lodówce. Wyjątek stanowi soğuk baklava, czyli baklawa na zimno – charakterystyczna dla regionu Diyarbakir.

W tym momencie cena baklawy waha się od 350 TRY  (61 PLN) z orzechami włoskimi do 600 TRY (105 PLN) z pistacjami za kilogram. Warto zapłacić nieco więcej, aby móc rozkoszować się znakomitym smakiem królowej wśród tureckich deserów. Smacznego!

Jeżeli szukasz aktualnych informacji o Turcji koniecznie obserwuj nasz profil na Instagramie oraz Facebooku!

pay with iyzico methods
getContent select content from page_params pp join system_property p on p.numeric_value = pp.alternates_key where page_type = $1 and site = $2 and p.name = $3 order by coalesce(pp.updated_at, pp.created_at) desc limit 1, cookies.info.key
W Turcji lubimy słodkości... w tym ciasteczka! Nawet nasza strona internetowa wykorzystuje ciasteczka, czyli pliki cookies w różnych celach. Potrzebujemy ich do obsługi działania i korzystania z narzędzi marketingowych. Więcej na temat cookies, ich rodzajów, funkcji i zasad przechowywania znajdziesz w Polityce Prywatności.
Jeśli tak jak my, lubisz ciasteczka i zgadzasz się na korzystanie z wszystkich plików cookies, kliknij „Tak, wyrażam zgodę!”. Jeśli nie, zmień ustawienia plików cookies, klikając „Zmieniam ustawienia” w tym okienku.