Poznanianka, kulturoznawca, pilot wycieczek, blogerka, Youtuberka.
W Turcji mieszka i pracuje już od 18 lat! Swoją przygodę w Turcji rozpoczęła w 2005 roku, kiedy to przypadkiem trafiła do Alanyi do pracy sezonowej. Zafascynowała się turystyką i została licencjonowaną pilotką wycieczek i rezydentką. Od wielu lat dzieli swoje życie pomiędzy Turcję i Polskę.
W 2011 roku, już 12 lat temu, wraz z mężem Bekirem postanowili otworzyć biuro podróży - inne niż wszystkie, bo internetowe. W Alanyaonline.pl pracowała w nim aktywnie przez 7 lat. W tej chwili Agata opiekuje się działem social media i marketingu, chociaż na "pełen etat" jest przede wszystkim mamą dwóch chłopców: Ardy i Bartu.
Agata jest autorką największego i najstarszego polskiego bloga o Turcji. Blog Tur-tur: Polka w Turcji. To z bloga większość z Was trafia do naszego biura. Agata pisze go od swoich pierwszych dni w Turcji, pomagając Polakom poznać i zrozumieć Turcję. Czyta go kilkadziesiąt tysięcy osób miesięcznie. Agata prowadzi też popularny kanał Youtube o Turcji (ok. 50 tys subskrybentów): Zobacz filmy Agaty
Jest autorką wielu artykułów o Turcji w polskich mediach (m.in. National Geographic Traveller, Podróże, przewodnik Pascal). Wraz z przyjaciółką Agatą Wielgołaską wydała książkę "Turcja. Półprzewodnik obyczajowy", którą można zakupić tutaj w formie ebook i audiobook.
Bekir wraz z Agatą w 2011 roku otworzył biuro podróży Alanyaonline.pl. Jest w nim odpowiedzialny za wszystkie sprawy formalne, dba o finanse i organizacje, ale także bezkompromisowo walczy o odpowiedni poziom usług u naszych partnerów i kontrahentów.
Urodził się w Hatay (Antiochia), historycznym mieście na południowym wschodzie Turcji, nieopodal granicy z Syrią. Ukończył zarządzanie na Uniwersytecie w Edirne, pracował w koncernie Unilever w Stambule. Szukając nowych wyzwań i "spokojnego, śródziemnomorskiego życia" przeniósł się na południe, najpierw do sektora edukacji, a wreszcie do Alanyi i turystyki.
Cóż, nie zaznał tu spokoju... wielu naszych turystów niegdyś poznało go, kiedy odbierał ich samochodem spod hotelu o trzeciej rano w drodze do Kapadocji - po to, by autobus nie musiał manewrować w wąskich uliczkach ;)
Bekir jest urodzonym smakoszem, świetnie gotuje. Wielbiciel Zakopanego w zimie, polskiej wsi latem, piwa z poznańskiej Brovarii i czarnego chleba na zakwasie ;)