Głodni? Idealnie się składa, bo dzisiaj zapraszamy Was na kolejny kulinarny blog. Wpis o pysznym, popularnym w Turcji daniu, które możecie wykonać w domu, z pewnością pobudzi Wasze ślinianki do pracy. Nie trzymamy Was dłużej w niepewności i zapraszamy do przeczytania o lamhacun!
Lahmacun (czyt. lahmadżun) nazywane jest turecką pizzą, głównie z uwagi na podobieństwo w wyglądzie. Jest to cienkie ciasto o okrągłym kształcie z niewielką ilością mięsnego farszu na wierzchu, tradycyjnie wypiekane w kamiennym piecu. Jako farsz stosuje się wołowinę, jagnięcinę lub baraninę. Z pewnością danie to jest mniej kaloryczne niż jej włoski odpowiednik, co powinno przypaść do gustu osobom będącym na diecie ;)
Lahmacun podawany jest w towarzystwie cytryny oraz pokrojonych warzyw na osobnym talerzyku. Najczęściej są to pomidory, cebula, natka pietruszki. Przed skonsumowaniem dania, na lahmacun umieszczamy ulubione dodatki, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulonik. Ciasto pomimo swojej chrupkości w łatwy sposób poddaje się formowaniu.
Turecka pizza serwowana jest w wielu miejscach i zaliczana jest do fast foodów. Daleko jej jednak od znanych nam dań typu hot dog, burgery, tosty czy frytki. Lahmacun jest sycący, zdrowy, pyszny, a do tego przystępny cenowo. Dlatego często stanowi podstawę żywienia studentów.
W tym momencie cena oscyluje w granicach 50 lir (ok. 8 zł) za 1 sztukę.
Jakiś czas temu pisząc blog o pide wspomnieliśmy o restauracji Yukseller kebap&pide. Będzie to doskonały wybór także w przypadku chęci spałaszowania pysznego lahmacun.
Od razu zaznaczamy, że nie współpracujemy z owym miejscem i nie mamy żadnych profitów z jego reklamowania ;) Po prostu przyrządzane tam dania są wyśmienite, a na samą myśl o nich leci nam ślinka!
Przypominamy, że Yukseller kebap&pide znajduje się niedaleko Çelebizade Baklava, Künefe ve Katmer (z najlepszą baklawą) oraz Saray Borekcisi (z najsmaczniejszym borkiem).
Adres: Yukseller kebap&pide: Şekerhane, Gücüoğlu Sk No:17, 07400 Alanya/Antalya.
Kiedy po wakacjach w Turcji najdzie Was tęsknota za smakiem lahmacun będziecie mogli przygotować danie we własnej kuchni. Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie tej tureckiej pizzy. Z przepisu otrzymacie około 10 sztuk lahmacun. Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Wykonanie:
Afiyet olsun! (Smacznego!)