Rezerwuj i płać online a otrzymasz aż do 30% rabatu!

Turecka pizza – lahmacun przepis dla każdego

Opublikowane 15 Września 2023 roku

Głodni? Idealnie się składa, bo dzisiaj zapraszamy Was na kolejny kulinarny blog. Wpis o pysznym, popularnym w Turcji daniu, które możecie wykonać w domu, z pewnością pobudzi Wasze ślinianki do pracy. Nie trzymamy Was dłużej w niepewności i zapraszamy do przeczytania o lamhacun!

Co to jest lahmacun?

Lahmacun (czyt. lahmadżun) nazywane jest turecką pizzą, głównie z uwagi na podobieństwo w wyglądzie. Jest to cienkie ciasto o okrągłym kształcie z niewielką ilością mięsnego farszu na wierzchu, tradycyjnie wypiekane w kamiennym piecu. Jako farsz stosuje się wołowinę, jagnięcinę lub baraninę. Z pewnością danie to jest mniej kaloryczne niż jej włoski odpowiednik, co powinno przypaść do gustu osobom będącym na diecie ;)

Lahmacun – sposób jedzenia

Lahmacun podawany jest w towarzystwie cytryny oraz pokrojonych warzyw na osobnym talerzyku. Najczęściej są to pomidory, cebula, natka pietruszki. Przed skonsumowaniem dania, na lahmacun umieszczamy ulubione dodatki, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulonik. Ciasto pomimo swojej chrupkości w łatwy sposób poddaje się formowaniu.

jak jeść lahmacun

 

Tajemnica popularności tej tureckiej pizzy

Turecka pizza serwowana jest w wielu miejscach i zaliczana jest do fast foodów. Daleko jej jednak od znanych nam dań typu hot dog, burgery, tosty czy frytki. Lahmacun jest sycący, zdrowy, pyszny, a do tego przystępny cenowo. Dlatego często stanowi podstawę żywienia studentów.

W tym momencie cena oscyluje w granicach 50 lir (ok. 8 zł) za 1 sztukę.

Gdzie zjeść najlepszy Lahmacun w Alanyi?

Jakiś czas temu pisząc blog o pide wspomnieliśmy o restauracji Yukseller kebap&pide. Będzie to doskonały wybór także w przypadku chęci spałaszowania pysznego lahmacun.

Od razu zaznaczamy, że nie współpracujemy z owym miejscem i nie mamy żadnych profitów z jego reklamowania ;) Po prostu przyrządzane tam dania są wyśmienite, a na samą myśl o nich leci nam ślinka!

Przypominamy, że Yukseller kebap&pide znajduje się niedaleko Çelebizade Baklava, Künefe ve Katmer (z najlepszą baklawą) oraz Saray Borekcisi (z najsmaczniejszym borkiem). 

Adres: Yukseller kebap&pide: Şekerhane, Gücüoğlu Sk No:17, 07400 Alanya/Antalya.

Lamhacun ma mięsne nadzienie

 

Lahmacun – przepis

Kiedy po wakacjach w Turcji najdzie Was tęsknota za smakiem lahmacun będziecie mogli przygotować danie we własnej kuchni. Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie tej tureckiej pizzy. Z przepisu otrzymacie około 10 sztuk lahmacun. Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki wody.

Składniki na farsz:

  • 2 czerwone papryki,
  • 3 zielone papryki,
  • 2 średnie cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżki wody.

Wykonanie:

  1. Czerwoną i zieloną paprykę, cebulę oraz pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zblenduj je, tak aby składniki połączyły się, ale nie przybrały konsystencji puree (powinno być widać małe kawałki warzyw).
  2. Dodajemy natkę pietruszki i ponownie krótko blendujemy (ok. 10 sekund).
  3. Całość przekładamy do miski. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, sól, olej i wodę.
  4. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Jeżeli farsz jest zbyt suchy dodajemy odrobinę wody (farsz musi mieć nieco wilgotną konsystencję). Na czas przygotowania ciasta, miskę z farszem umieszczamy w lodówce.
  5. Teraz przygotowujemy ciasto. W osobnej misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy.
  6. Stopniowo wlewamy wodę.
  7. Ugniatamy do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto nie powinno kleić się do miski i rąk. Jeżeli będzie zbyt suche możesz dodać odrobinę wody.
  8. Ciasto przykrywamy i odkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po ponownym zagnieceniu z ciasta formujemy podłużny wałek i dzielimy je na 10 równych części.
  9. Z każdej części formujemy kulki, które przykrywamy ściereczką.
  10. Kolejno rozwałkowujemy je na cienkie placki na blacie posypanym mąką (im cieńsze tym lepiej, średnica około 24 cm).
  11. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
  12. Placki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym rozwałkowanym placku cienko rozsmarowujemy farsz.
  13. Pieczemy około 7-10 minut do czasu zarumienienia (czas zależny od piekarnika).
  14. Podajemy z cytryną, cebulą pokrojoną w piórka, natką pietruszki i pokrojonymi pomidorami.

Afiyet olsun! (Smacznego!)

pay with iyzico methods
getContent select content from page_params pp join system_property p on p.numeric_value = pp.alternates_key where page_type = $1 and site = $2 and p.name = $3 order by coalesce(pp.updated_at, pp.created_at) desc limit 1, cookies.info.key
W Turcji lubimy słodkości... w tym ciasteczka! Nawet nasza strona internetowa wykorzystuje ciasteczka, czyli pliki cookies w różnych celach. Potrzebujemy ich do obsługi działania i korzystania z narzędzi marketingowych. Więcej na temat cookies, ich rodzajów, funkcji i zasad przechowywania znajdziesz w Polityce Prywatności.
Jeśli tak jak my, lubisz ciasteczka i zgadzasz się na korzystanie z wszystkich plików cookies, kliknij „Tak, wyrażam zgodę!”. Jeśli nie, zmień ustawienia plików cookies, klikając „Zmieniam ustawienia” w tym okienku.