Rezerwuj i płać online a otrzymasz aż do 30% rabatu!

Co to jest Pide?

Opublikowane 18 Sierpnia 2023 roku

Pide to danie pochodzące z północy Turcji (z regionu Morza Czarnego). Spożywane na ciepło. Jego nazwa tłumaczona z języka tureckiego oznacza „płaski chleb z ciasta”. Wyglądem przypomina gruzińskie chaczapuri. Pide to ciasto pszenne w kształcie łódeczki, wypełnione różnorakim farszem. Może to być np:

  • mięso (mielona wołowina, sucuk),
  • żółty ser (kasarli),
  • biały ser,
  • szpinak,
  • z dodatkiem jajka.

Tradycyjnie pide przygotowywane  jest w piecu opalanym drewnem. Osoba robiąca pide to Pideci.

Gdzie zjeść najlepsze pide w Alanyi?

Pide to niezwykle popularne tureckie danie, dlatego znajdziecie je niemal w każdej lokancie i restauracji. Jednak gdzie należy udać się, aby spróbować tego najlepszego w Alanyi? Ostatnio odkryliśmy niesamowicie smaczne miejsce, które serwuje m.in. pide. Farsz jest obłędny, rozpływa się w ustach, a ciasto jednocześnie chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Zgodnie stwierdziliśmy, że jest to nasz absolutny foworyt! Miejsce to nosi nazwę Yukseller kebap&pide.

Lokanta ta ma jeszcze jedną zaletę! Niedaleko niej znajduje się Çelebizade Baklava, Künefe ve Katmer, gdzie zjecie najlepszą baklawę oraz Saray Borekcisi, gdzie kupicie najlepszy borek :) Koniecznie wybierzcie się w te okolice o pustych brzuchach!

Adres: Yukseller kebap&pide: Şekerhane, Gücüoğlu Sk No:17, 07400 Alanya/Antalya.

pide

Przepis na tureckie pide

Specjalnie dla tych z Was, którzy chcieliby spróbować swoich sił w przygotowaniu pide (wersja z mielonym mięsem) poniżej zamieszczamy przepis:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie wrzącej!)

Składniki na farsz:

  • 300 gramów mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki oleju.
  • Sól, pieprz
  • odrobina chili (opcjonalnie)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

Pide pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do czasu zarumienienia ciasta (około 12 minut).

Jak przygotować pide w domu - krok po kroku

  1. W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę pszenną. Dodajemy drożdże, cukier, sól i wodę. Ciasto wyrabiamy dłońmi (uważajcie, aby się nie poparzyć) do momentu aż uzyska ono zwartą i elastyczną konsystencję. Ciasto przykrywamy reklamówką i ściereczką bawełnianą, następnie odstawiamy na bok.
  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte: cebulę, paprykę czerwoną i zieloną siekamy drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wsypujemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy.
  3. Blat posypujemy mąką. Za pomocą dłoni z ciasta formujemy wałek, który nożem dzielimy na około 10 równych części (małej wielkości pide) lub 5 (większe pide). Każdej nadajemy kształt kulki i przykrywamy ściereczką.
  4. Za pomocą wałka rozwałkujemy pojedyncze kulki na podsypanym mąką blacie na cienki podłużny placek. Na placek równomiernie nakładamy farsz (około 2 łyżki). Warstwa musi być cienka.
  5. Na jednym końcu ciasta zaginamy jego brzegi do środka i łączymy zaciskając. Brzegi ciasta na całej jego długości zaginamy do środka (aby farsz nie wypłynął). Ponownie łączymy na drugim końcu zaciskając.
  6. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jeszcze ciepłe pide kroimy na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Zapraszamy do Alanyi na najsmaczniejsze pide oraz najlepsze wycieczki fakultatywne z polskim biurem podróży Alanyaonline! Oferta wycieczek dostępna na naszej stronie.  

pay with iyzico methods
getContent select content from page_params pp join system_property p on p.numeric_value = pp.alternates_key where page_type = $1 and site = $2 and p.name = $3 order by coalesce(pp.updated_at, pp.created_at) desc limit 1, cookies.info.key
W Turcji lubimy słodkości... w tym ciasteczka! Nawet nasza strona internetowa wykorzystuje ciasteczka, czyli pliki cookies w różnych celach. Potrzebujemy ich do obsługi działania i korzystania z narzędzi marketingowych. Więcej na temat cookies, ich rodzajów, funkcji i zasad przechowywania znajdziesz w Polityce Prywatności.
Jeśli tak jak my, lubisz ciasteczka i zgadzasz się na korzystanie z wszystkich plików cookies, kliknij „Tak, wyrażam zgodę!”. Jeśli nie, zmień ustawienia plików cookies, klikając „Zmieniam ustawienia” w tym okienku.