ZAREZERWUJ wcześniej miejsca i ZAPŁAĆ MNIEJ nawet do 30%

Owoce morza w Turcji, których można spróbować na wakacjach

Opublikowane 25 Lutego 2022 roku

Rozmaitość kulinarna w Turcji

Jak już kiedyś wspominaliśmy Turcja to kraj dla miłośników jedzenia i poznawania nowych smaków. Kuchnia turecka sama w sobie jest bardzo bogata, różnorodność dań sprawia, że każdy znajdzie danie, które przypadnie mu do gustu. Fani mięsa będą zadowoleni z degustacji różnych rodzajów kebabów lub zwykłej grillowanej baraniny, wegetarianie będą mogli znaleźć szeroki wybór dań bezmięsnych od placków „gozleme” po warzywny gulasz w specjalnym glinianym naczyniu a także zwolennicy owoców morza znajdą tutaj swój raj.

Tak jak widzicie, Turcja nie słynie tylko z kebaba :) ale jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tureckim kebabie oraz ile rodzai ich jest, to zapraszamy do przeczytania wpisu na naszym blogu „Kebab, którego musisz skosztować na wakacjach w Turcji to...”

Owoce morza w Turcji

Wracając do naszego wątku... Jak już wiecie Turcja otoczona jest czterema morzami (Marmara, Czarnym, Egejskim i Śródziemnym) a w głębi lądu znajduje się wiele jezior i rzek dlatego owoce morza są w tym kraju szeroko dostępne i zawsze można liczyć na bogactwo świeżych ryb i innych nadmorskich specjałów. Niestety owoce morza nie należą do tanich przysmaków w Turcji.

Owoce morza czyli po turecku „deniz mahsulleri” z roku na rok stają się coraz bardziej popularną przystawką w restauracjach wśród lokalnych mieszkańców. Turcy wolą jednak spożywać ryby i popijać turecką anyżówkę „rakı” niż delektować się owocami morza. Najpopularniejsze RYBY, które są spożywane w Turcji to:

  • Dorada (cupra)
  • Okoń morski (levrek)
  • Anchois (hamsi - malutkie rybki „na raz”)
  • Sardynki (sardalya)
  • Łosoś (somon)
  • Pstrąg (alabalik)
  • Witlinek (mezgit)
  • Makrela (uskumru)
  • Barwena (barbun)
  • Turbot (kalkan)

Owoce morza to bezszkieletowe zwierzęta morskie, które mają wiele cennych właściwości odżywczych. Bogate są w białko i kwasy omega 3, które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka, zwalczają stany zapalne, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi a także odmładzają skórę. Niczym uzdrawiające stworzenia :)

Popularne owoce morza w Turcji

Do najpopularniejszych OWOCÓW MORZA spożywanych w Turcji można zaliczyć:

  • Krewetki (karides) – Największą popularnością cieszą się „karides güveç” to zapiekane krewetki serwowane w specjalnym glinianym naczyniu (od razu z pieca lądują na waszym talerzu) w formie gulaszu z papryką, pomidorami, czosnkiem posypane grubo tartym serem, natomiast „karides tava” to nic innego jak smażone krewetki na maśle z plastrami czosnku. Z całego serca polecamy, proste ale pyszne!

  • Kalmary (kalamar) – Kolejną popularną przystawką są chrupiące kalmary. Kalmary kroi się na grube krążki, moczy w mleku i cieście a następnie smaży, do nich podawany jest tatarski sos i cytryna. Również można zamówić „kalamar tava” czyli zapiekane kalmary w piecu.

  • Małże (midye) – uliczny przysmak faszerowane mule czyli po turecku „midye dolma”. Dokładnie są to małże wypełnione aromatycznym farszem z ryżu, smażonej cebuli i doprawione na różny sposób: oprócz pieprzu, także mięta, cynamon a nawet orzechy.
    Aby skonsumować małże należy delikatnie przełamać górną skorupę a następnie obficie wycisnąć sok z cytryny na farsz. Popularne są również smażone małże czyli „midye tava”, mule są wyciągane z muszli, oczyszczone i obtoczone w mące i jajku. Następnie są smażone w formie szaszłyków.

  • Ośmiornica (ahtapot) – nie ma aż tak dużego powodzenia niż jej poprzednicy wyżej ale to nie znaczy, że nie można jej dostać w restauracjach. Ośmiornice można zamówić w formie zapiekanej, smażonej lub w sałatce ze świeżych warzyw z cytrynowym dressingiem.

Gdzie zjeść morskie przysmaki w Alanyi?

Alanya to nadmorskie miasto na Riwierze Tureckiej więc chcąc nie chcąc znajdziecie tutaj restauracje gdzie serwują ryby i owoce morze, może nie jest ich tak dużo jak można byłoby się spodziewać po nadmorskim kurorcie.

Najwięcej „rybnych” lokali zlokalizowanych jest w centrum miasta Alanya a dokładnie w porcie koło Czerwonej Wieży lub najlepiej na rybnym bazarze (w mapie Google należy wpisać: „UCUZ HALK PAZARI VE BALIK HALI”), gdzie będziecie mieli okazję wybrać świeżą rybę jaką tylko chcecie a w restauracji obok od razu Wam ją przyrządzają :)

Według Nas najlepsze i godne polecenia restauracje, które serwują owoce morza w Alanyi to:

  • Pasha Et ve Balik Restaurant
  • Bumbabalik Alanya
  • Lokus Balik Restaurant
  • Kaleiçi Meyhanesi Alanya Restaurant
  • Harbour Kitchen & Bar Alanya
pay with iyzico methods
W Turcji lubimy słodkości... w tym ciasteczka! Nawet nasza strona internetowa wykorzystuje ciasteczka, czyli pliki cookies w różnych celach. Potrzebujemy ich do obsługi działania i korzystania z narzędzi marketingowych. Więcej na temat cookies, ich rodzajów, funkcji i zasad przechowywania znajdziesz w Polityce Prywatności.
Jeśli tak jak my, lubisz ciasteczka i zgadzasz się na korzystanie z wszystkich plików cookies, kliknij „Tak, wyrażam zgodę!”. Jeśli nie, zmień ustawienia plików cookies, klikając „Zmieniam ustawienia” w tym okienku.