Jak już kiedyś wspominaliśmy Turcja to kraj dla miłośników jedzenia i poznawania nowych smaków. Kuchnia turecka sama w sobie jest bardzo bogata, różnorodność dań sprawia, że każdy znajdzie danie, które przypadnie mu do gustu. Fani mięsa będą zadowoleni z degustacji różnych rodzajów kebabów lub zwykłej grillowanej baraniny, wegetarianie będą mogli znaleźć szeroki wybór dań bezmięsnych od placków „gozleme” po warzywny gulasz w specjalnym glinianym naczyniu a także zwolennicy owoców morza znajdą tutaj swój raj.
Tak jak widzicie, Turcja nie słynie tylko z kebaba :) ale jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tureckim kebabie oraz ile rodzai ich jest, to zapraszamy do przeczytania wpisu na naszym blogu „Kebab, którego musisz skosztować na wakacjach w Turcji to...”
Wracając do naszego wątku... Jak już wiecie Turcja otoczona jest czterema morzami (Marmara, Czarnym, Egejskim i Śródziemnym) a w głębi lądu znajduje się wiele jezior i rzek dlatego owoce morza są w tym kraju szeroko dostępne i zawsze można liczyć na bogactwo świeżych ryb i innych nadmorskich specjałów. Niestety owoce morza nie należą do tanich przysmaków w Turcji.
Owoce morza czyli po turecku „deniz mahsulleri” z roku na rok stają się coraz bardziej popularną przystawką w restauracjach wśród lokalnych mieszkańców. Turcy wolą jednak spożywać ryby i popijać turecką anyżówkę „rakı” niż delektować się owocami morza. Najpopularniejsze RYBY, które są spożywane w Turcji to:
Owoce morza to bezszkieletowe zwierzęta morskie, które mają wiele cennych właściwości odżywczych. Bogate są w białko i kwasy omega 3, które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka, zwalczają stany zapalne, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi a także odmładzają skórę. Niczym uzdrawiające stworzenia :)
Do najpopularniejszych OWOCÓW MORZA spożywanych w Turcji można zaliczyć:
Alanya to nadmorskie miasto na Riwierze Tureckiej więc chcąc nie chcąc znajdziecie tutaj restauracje gdzie serwują ryby i owoce morze, może nie jest ich tak dużo jak można byłoby się spodziewać po nadmorskim kurorcie.
Najwięcej „rybnych” lokali zlokalizowanych jest w centrum miasta Alanya a dokładnie w porcie koło Czerwonej Wieży lub najlepiej na rybnym bazarze (w mapie Google należy wpisać: „UCUZ HALK PAZARI VE BALIK HALI”), gdzie będziecie mieli okazję wybrać świeżą rybę jaką tylko chcecie a w restauracji obok od razu Wam ją przyrządzają :)
Według Nas najlepsze i godne polecenia restauracje, które serwują owoce morza w Alanyi to: