Z czym kojarzy Wam się Turcja? Na to pytanie wielu turystów odpowiedziało, że z wakacjami, morzem, słońcem, pięknymi krajobrazami oraz z TURECKIM KEBABEM. Może wydawać się to śmieszne ale właśnie większość osób kojarzy Turcję z kebabem :) Kebab kojarzy się z niezbyt wykwintnym daniem raczej z fast foodem w budce przy ruchliwej ulicy. Tak naprawdę ten specjał ma różne zastosowania w Turcji, jest traktowany jako szybka przekąska a także jako wyśmienite danie w drogich restauracjach.
Zszokowani? Zaraz wszystko wyjaśnię :) Prowadząc profil na instagramie, na co dzień mam styczność z wieloma osobami, które interesują się wszystkim co jest związane z Turcją. Dostaję przeróżne wiadomości... Jednak najczęstszym zadawanym pytaniem skierowanym w moją stronę czyli do osoby mieszkającej na stałe w Turcji to: „Czy wy w Turcji jecie cały czas kebaby?”. Nie wiem skąd się wziął ten stereotyp ale jest w tym trochę prawdy!
Dalibyście radę jeść ciągle tego samego kebaba i to w takiej samej postaci przez cały czas? Nie Sądzę! Dlatego w Turcji istnieje wiele rodzajów kebaba w różnych formach. W Polsce znamy kebaba najczęściej podawanego w bułce z licznymi sosami oraz surówkami- nie ma to nic wspólnego z prawdziwym, tradycyjnym, tureckim kebabem który serwowany jest w cienkim placku „lavaş” bez zbędnych dodatków. W tureckim kebabie najważniejsza jest jakość i smak mięsa.
Jak już wspominałam w Turcji wyróżnia się wiele rodzajów kebabów. Przepisy na to popularne danie różnią się w zależności od miasta. Najczęściej nazwa kebaba podporządkowana jest do sposobu przyrządzania mięsa a nie od sposobu serwowania. Oryginalny kebab przygotowywany jest z mięsa baraniny albo wołowiny, rzadziej z kurczaka. W Turcji nigdy nie zobaczysz kebaba podawanego z wieprzowiną ponieważ Koran zabrania spożywania owego mięsa. W Turcji wieprzowina uważana jest za brudne, nieczyste mięso.
Wszystkim smakoszom jedzenia mogę polecić tylko i wyłącznie przyjazd do Turcji aby poznać kuchnię turecką bo ma naprawdę wiele do zaoferowania - istna poezja smaków! Poniżej przedstawiam Wam rodzaje kebabów, które możecie spróbować w Turcji podczas waszych wakacji. Nie radzę czytać dalej na głodnego! Burczenie w brzuchu i ślinotok gwarantowany :)
Powyżej wymieniłam 5 najbardziej popularnych i tradycyjnych kebabów w Turcji. Warto jednak wiedzieć, że każdy region ma swój własny rodzaj kebaba, podobno jest ich ponad dwieście, więc nie byłabym w stanie ich wszystkich zliczyć oraz szczegółowo opisać. Wiedzieliście o tym, że istnieje tyle odmian kebaba i nie jest to tylko mięso w bułce? :)
Mam nadzieję, że podczas waszych słonecznych wakacji w Turcji będziecie mieli czas spróbować tureckiej kuchni a przede wszystkim zjeść prawdziwego KEBABA. Zastanawiacie się gdzie dobrze zjeść w Alanyi? Więcej na ten temat pisaliśmy TUTAJ (kliknij w pogrubione słowo). Dodatkowo chciałabym przypomnieć, że podczas naszych wycieczek także będziecie mogli spróbować tureckich kebabów w różnej formie :)