Rezerwuj i płać online a otrzymasz aż do 30% rabatu!

Kebab, którego musisz skosztować na wakacjach to...

Opublikowane 5 Lutego 2021 roku

Który kebab w Turcji jest najpopularniejszy?

Z czym kojarzy Wam się Turcja? Na to pytanie wielu turystów odpowiedziało, że z wakacjami, morzem, słońcem, pięknymi krajobrazami oraz z TURECKIM KEBABEM. Może wydawać się to śmieszne ale właśnie większość osób kojarzy Turcję z kebabem :) Kebab  kojarzy się z niezbyt wykwintnym daniem raczej z fast foodem w budce przy ruchliwej ulicy. Tak naprawdę ten specjał ma różne zastosowania w Turcji, jest traktowany jako szybka przekąska a także jako wyśmienite danie w drogich restauracjach.

Zszokowani? Zaraz wszystko wyjaśnię :) Prowadząc profil na instagramie, na co dzień mam styczność z wieloma osobami, które interesują się wszystkim co jest związane z Turcją. Dostaję przeróżne wiadomości... Jednak najczęstszym zadawanym pytaniem skierowanym w moją stronę czyli do osoby mieszkającej na stałe w Turcji to: „Czy wy w Turcji jecie cały czas kebaby?”. Nie wiem skąd się wziął ten stereotyp ale jest w tym trochę prawdy!

Kebab tak naprawdę ma wiele postaci i rodzajów

Dalibyście radę jeść ciągle tego samego kebaba i to w takiej samej postaci przez cały czas? Nie Sądzę! Dlatego w Turcji istnieje wiele rodzajów kebaba w różnych formach. W Polsce znamy kebaba najczęściej podawanego w bułce z licznymi sosami oraz surówkami- nie ma to nic wspólnego z prawdziwym, tradycyjnym, tureckim kebabem który serwowany jest w cienkim placku „lavaş” bez zbędnych dodatków. W tureckim kebabie najważniejsza jest jakość i smak mięsa.

Jak już wspominałam w Turcji wyróżnia się wiele rodzajów kebabów. Przepisy na to popularne danie różnią się w zależności od miasta. Najczęściej nazwa kebaba podporządkowana jest do sposobu przyrządzania mięsa a nie od sposobu serwowania. Oryginalny kebab przygotowywany jest z mięsa baraniny albo wołowiny, rzadziej z kurczaka. W Turcji nigdy nie zobaczysz kebaba podawanego z wieprzowiną ponieważ Koran zabrania spożywania owego mięsa. W Turcji wieprzowina uważana jest za brudne, nieczyste mięso.

Wszystkim smakoszom jedzenia mogę polecić tylko i wyłącznie przyjazd do Turcji aby poznać kuchnię turecką bo ma naprawdę wiele do zaoferowania - istna poezja smaków! Poniżej przedstawiam Wam rodzaje kebabów, które możecie spróbować w Turcji podczas waszych wakacji. Nie radzę czytać dalej na głodnego! Burczenie w brzuchu i ślinotok gwarantowany :)

NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE KEBABÓW W TURCJI:

  • DÖNER KEBAB –  jest to najbardziej popularny i znany wam rodzaj kebaba. Nazwa została zaczerpnięta z tureckiego słowa co oznacza "obracać się".  Mięso przygotowywane jest na obrotowym rożnie. Cienkie płaty, upieczonego mięsa są cięte po czym podawane w bułce, cienkim placku „lavaş” albo serwowane są na talerzu z różnymi dodatkami. W Turcji do tego rodzaju kebaba używa się mięsa z baraniny ale także można dostać z wołowiny lub kurczaka. W tradycyjnym kebabie najważniejsza jest wysoka jakość mięsa. W zawiniętym, płaskim chlebku oprócz mięsa dodaje się też sos pomidorowy, pomidor, cebule a także natkę pietruszkę.

  • ISKENDER KEBAB – ten rodzaj kebaba pochodzi z północno- zachodniego miasta w Turcji a dokładniej z Bursy. Muszę przyznać, że to danie jest moim faworytem lecz jest bardzo kaloryczne i sycące. Grillowane mięso takie jak u “döner kebab” kroi się w cienkie plastry, które kładzie się na wcześniej ułożone kawałki upieczonego, chrupiącego pieczywa pide. Następnie mięso polewa się sosem pomidorowym i jeszcze na to gorącym, rozpuszczonym masłem. Danie serwuje się w towarzystwie jogurtu naturalnego oraz grillowanych warzyw (pomidor, zielona papryka).

  • ADANA KEBAB –  to rodzaj kebaba charakterystycznego dla miasta Adana położonego w południowej Turcji. Do przyrządzenia tego kebaba wykorzystuje się tylko i wyłącznie mięso mielone z baraniny połączone z tłuszczem z ogona. To grillowane mięso jest dość wyraziste w smaku gdyż dodaje się do niego sporo przypraw oraz ostrej papryki “pul biber”.  Mięso mielone jest ręcznie formowane na płasko-szerokim, metalowym szpikulcu a następnie pieczone na poziomym ruszcie, opalanym węglem drzewnym. Zazwyczaj ten rodzaj kebaba podaje się na talerzu, z grillowanymi warzywami, surową cebulą, bulgurem czyli kaszą oraz podpiekanym cienkim chlebkiem.

  • ŞIŞ KEBAB –ten rodzaj kebabu jest wam bardzo dobrze znany. Mięso z baraniny, wołowiny lub z kurczaka kroi się w kostki a następnie nabija na szaszłyk. Upieczone na szaszłykach mięso podaje się na talerzu z grillowanymi warzywami oraz kaszą. Mięso można również zawinąć w cienkim placku z dodatkiem cebuli i w ten sposób powstaje dürüm kebab.
  • BEYTI KEBAB – jest to mięso mielone z baraniny lub wołowiny upieczone na ruszcie a następnie zawinięte w cienki chlebek „lavaş”. Tak przygotowane danie polewa się pysznym sosem pomidorowym. Dodatki, które znajdziecie na talerzu to jogurt naturalny oraz upieczone warzywa.

Powyżej wymieniłam 5 najbardziej popularnych i tradycyjnych kebabów w Turcji. Warto jednak wiedzieć, że każdy region ma swój własny rodzaj kebaba, podobno jest ich ponad dwieście, więc nie byłabym w stanie ich wszystkich zliczyć oraz szczegółowo opisać. Wiedzieliście o tym, że istnieje tyle odmian kebaba i nie jest to tylko mięso w bułce? :)

Mam nadzieję, że podczas waszych słonecznych wakacji w Turcji będziecie mieli czas spróbować tureckiej kuchni a przede wszystkim zjeść prawdziwego KEBABA. Zastanawiacie się gdzie dobrze zjeść w Alanyi? Więcej na ten temat pisaliśmy TUTAJ (kliknij w pogrubione słowo).  Dodatkowo chciałabym przypomnieć, że podczas naszych wycieczek także będziecie mogli spróbować tureckich kebabów w różnej formie :)

Autor tekstu: Natalia Yurttaş (instagram: @natusia2307)

pay with iyzico methods