ZAREZERWUJ wcześniej miejsca i ZAPŁAĆ MNIEJ nawet do 30%

Jak wygląda typowe, tureckie śniadanie?

Opublikowane 18 Lutego 2022 roku

Tureckie śniadanie raj dla oczu i podniebienia!

Idealny kraj dla miłośników śniadań. Być w Turcji i nie spróbować tradycyjnego tureckiego śniadania to grzech! Mówimy rzecz jasna o prawdziwym tureckim śniadaniu a nie o takim, który jest serwowany w hotelowych restauracjach w wersji otwartego bufetu. Posiadając w hotelu opcje All Inclusive, na śniadaniu znajdziecie prawie wszystko co jest potrzebne ale to nie to samo co tradycyjne tureckie śniadanie czyli „Türk Kahvaltisı”, które ma swój urok i klimat a połączony z przepięknym widokiem to dopiero magia. Tureckie śniadanie to najlepszy powód aby rano wstać z łóżka!

Turcy uwielbiają jeść a kto w ogóle nie lubi, jeszcze jakby się od tego nie przybierało na wadze to by było nieziemsko prawda? :)

Jesteście gotowi na wpis który zagwarantuje, że od razu za burczy Wam w brzuchu?

Co znajdziemy na tureckim stole podczas śniadania?

Śniadanie, które widzicie na zdjęciu powyżej to właśnie tradycyjne tureckie śniadanie zwane jako „SERPME KAHVALTI” w tłumaczeniu na polski to rozpościerające się śniadanie czyli takie obfite gdzie cały stół musi być zapełniony małymi talerzykami.

Turecka herbata

Na samym początku niezbędna jest TURECKA HERBATA, to właśnie ona jest głównym bohaterem z racji tego, że lokalni mieszkańcy nie zaczną śniadania jeśli na stole nie będzie herbaty (po turecku „çay”). Turcy potrafią wypić nawet kilkanaście tulipanowych szklanek herbaty przed, w trakcie i po śniadaniu.

Biały chleb

Kolejnym ważnym składnikiem potrzebnym do tureckiego śniadania to BIAŁY CHLEB! Może wydawać się dla Was, że to zwykły chleb natomiast dla Turków chleb to życie. Kochają chleb i jedzą go do wszystkiego. To nie jest żart! Mieszkańcy Turcji muszą mieć pieczywo koło siebie nawet wtedy kiedy jedzą ziemniaki, makaron czy ryż! Uwielbiają rwać chleb na kawałki  i „moczyć” w sosach i olejach jakie powstają z różnych potraw.

Jajka w każdej postaci

Następnym obowiązkowym składnikiem jest JAJKO, podawane w różnych formach. W każdym lokalu, knajpie czy restauracji jajka serwowane są w innej postaci ale najczęściej są to: jajka sadzone lub gotowane, zwykła jajecznica, omlet, jajka sadzone z suckiem (czyli turecką kiełbasą) albo turecka jajecznica „menemen” zrobiona na bazie pomidorów, papryki i cebuli.

Tak podaną jajecznice Turcy nie jedzą widelcem a chlebem jak już wcześniej wspominałam chleb urywają na kawałki po czym nabierają jajecznice i wkładają prosto do buzi. Świetne rozwiązanie aby nie brudzić sztućców :) Może wydawać się Wam dziwne ale naprawdę jajecznica z tym chlebem smakuje obłędnie!

Pozostałe składniki, które muszą znaleźć się na stole to:

  • różnego rodzaje sery (peynir, kaşar)
  • zielone i czarne oliwki (zeytin)
  • wędliny (salam)
  • masło (tereyağı)
  • pokrojone pomidory i ogórki (domates, salatalık), rukolę (roka), pietruszkę (maydonoz)
  • miód (bal)
  • "kaymak" porównać można do mascarpone albo gęstej śmietany
  • krem z czekolady zazwyczaj jest to nutella
  • pasta sezamowa (tahini)
  • kilka rodzajów dżemów: wiśniowy, figowy, różany, truskawkowy, morelowy – do wyboru do koloru! Dżem po turecku to "reçel"
  • sałatka ziemniaczana (patates salatası)
  • smażone frytki (patates kızartması)
  • bakalie i orzechy (kuru meyve i ceviz)
  • „sigara böreği” – smażone ruloniki z serem fetą  
  • smażone parówki (sosis)
  • „pişi” – coś ala wytrawne pączki
  • czasami można spotkać również: pieczone ziemniaki, börek, gözleme, naleśniki, pastę paprykowa, sałatkę ze smażonych warzyw,

Za dodatkową opłatą można zamówić sobie świeżo wyciskany sok ze słodkich pomarańczy lub granatu.

Czy takie obfite śniadania Turcy jedzą na co dzień?

Oczywiście, że takie śniadania nie są jedzone codziennie. Najczęściej mieszkańcy Turcji wybiera się na „wypasione” śniadania w NIEDZIELĘ razem z rodziną albo przyjaciółmi. W Turcji pracuje się przez 6 dni w tygodniu więc tylko niedziela jest dniem wolnym od pracy gdzie można ten czas spędzić poza domem, zjeść pyszne śniadanie i przy okazji podziwiać piękne widoki.

Codzienne, tureckie śniadanie jedzone na szybko

Na co dzień Turcy przeważnie jedzą na szybko śniadania, takie które można wziąć do jednej ręki a drugą popijać turecką herbatę.

Najpopularniejszymi typami są:

  • Simit – turecki obwarzanek
  • Poğaça – tureckie bułeczki z nadzieniem (biały ser, żółty ser, ziemniaki, czekolada, oliwki, mięso mielone)
  • Tost z serem i turecką kiełbasą „sucuk”
  • Gözleme – turecki cienki placek z ciasta yufka z farszem (ser, ziemniaki, mięso lub czekolada)
  • Börek – placek wykonany z ciasta filo z nadzieniem (ser, ziemniaki albo mięso)
  • albo zamawiają „kavaltı tabağı” dosłownie talerz śniadaniowy czyli talerz na którym znajdują się pomidory, ogórki, jajko, oliwki, ser oraz coś słodkiego – dżem lub miód.

Polecamy naszym turystom aby wyszli z hotelowych ścian i poznali smaki tureckiej kuchni w lokalnych restauracjach, które znajdują się w wąskich, małych uliczkach a nie przy głównych atrakcjach! To najlepszy sposób aby poznać kulturę i mieszkańców tego kraju.

SMACZNEGO! :)

pay with iyzico methods
W Turcji lubimy słodkości... w tym ciasteczka! Nawet nasza strona internetowa wykorzystuje ciasteczka, czyli pliki cookies w różnych celach. Potrzebujemy ich do obsługi działania i korzystania z narzędzi marketingowych. Więcej na temat cookies, ich rodzajów, funkcji i zasad przechowywania znajdziesz w Polityce Prywatności.
Jeśli tak jak my, lubisz ciasteczka i zgadzasz się na korzystanie z wszystkich plików cookies, kliknij „Tak, wyrażam zgodę!”. Jeśli nie, zmień ustawienia plików cookies, klikając „Zmieniam ustawienia” w tym okienku.