Co to jest Ayran, skąd pochodzi i jak go zrobić
Słyszałeś kiedyś słowo ayran? A może zastanawiasz się co to jest, i jakie ma znaczenie? W najnowszym wpisie przybliżymy Ci co to jest, oraz dlaczego Turcy tak często po niego sięgają. Zapraszamy!
Ayran (pol.: ajran) , to nic innego jak jeden z najpopularniejszych bezalkoholowych napoi w Turcji, zaraz obok słynnej tureckiej herbaty czy kawy! Zaskoczony? Myślisz że taki napój można kupić tylko w restauracji? Nic bardziej mylnego. Możesz spotkać go w każdym sklepie, oczywiście restauracji, ale i bez problemu przygotujesz go w domu. Potrzebujesz do tego tylko 3 składników! Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie jogurtu, wody, soli. Dla niektórych idealnie pasuje do tego podanie go z listkami mięty.
Skąd pochodzi najlepszy Ayran?
Mimo, że każdy może przyrządzić ten napój samodzielnie w domu, podobno najlepiej smakuje w małym miasteczku Susurluk, który leży około 100 km od Bursy. W związku z tym że mieszkańcy są przekonani, że ich ayran jest najlepszy, co roku we wrześniu, organizują lokalny festiwal ludowy pod nazwą: Ayran, Kültür ve Sanat Festivali.
Turcy, głęboko wierzą, że ayran jest dobry na dosłownie wszystko! Podczas żywych rozmów, można dowiedzieć się ayran jest lepszy niż woda. Dlaczego? Podobno najlepiej gasi pragnienie. Warto zapamiętać też, że ajran świetnie się sprawdzi na układ trawienny, zwłaszcza przy spożywaniu ciężkich i grillowanych potraw. Zawarte w nim naturalne kultury bakterii wspomagają trawienie i łagodzą pikanterię potraw. Turcy niemalże zawsze do zamówionych przysmaków piją ajran, właśnie ze względu na powyższe właściwości także warto o nim pamiętać.
Idealnie nada się również dla osób które są na diecie, z uwagi na swoją niską kaloryczność, dużą zawartość białka, soli i minerałów takich jak fosfor czy wapń. Dzięki temu wzmacnia organizm. Jeżeli szukasz naturalnego probiotyku, świetnie również się sprawdzi w przypadku osób które odwiedzają Turcję, i mają wrażliwy układ trawienny na zmianę flory bakteryjnej czy ostrość dań. Wystarczy do głównego posiłku (obiadu czy kolacji) wypić szklankę i możesz czuć się spokojniej.
Przepis na ayran
Skoro wszystko wiemy już o jego właściwościach to może jesteście ciekawi jak go przyrządzić, i w jakich proporcjach Poniżej przedstawiamy Wam prosty, domowy przepis ;)
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Uwaga! Składniki muszą być bardzo dobrze schłodzone!
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki można wymieszać, lub najlepiej zblendować tak, aby napój posiadał piankę. I to wszystko. Gotowe! Jeżeli ktoś lubi, może dodać do gotowego napoju kilka listków mięty, wtedy smakuje jeszcze lepiej.
W Turcji podajemy go w ozdobnym szkle (wyglądającym trochę jak kufel do piwa) lub w mosiężnym naczyniu kształcie tulipana, właśnie z pianką jaka wytworzyła się podczas przygotowania.
Można by rzec, że turecki ayran to taki Polski kefir i wcale nie byłoby to błędne stwierdzenie. Oba napoje mają bardzo korzystne działanie zdrowotne, działają kojąco, orzeźwiająco i są przede wszystkim zdrowe! Jeżeli planujesz przyjazd do Turcji jest to pozycja obowiązkowa dla każdego turysty! Pamiętajcie, że najlepiej smakuje z kebabem ;)