Rezerwuj i płać online a otrzymasz aż do 30% rabatu!

Oryginalne przyprawy tureckie

Opublikowane 19 Sierpnia 2022 roku

Dziś odpowiemy Wam na pytania które często nam zadajecie przed wyjazdem na wakacje, lub podczas pobytu. Jakie Tureckie przyprawy warto kupić? Jakie są najbardziej popularne? Gdzie warto kupić przyprawy, oraz na co zwrócić uwagę podczas wybierania przypraw? Tureckie przyprawy nie od dzisiaj są uznawane za jedne z najlepszych i najbardziej aromatycznych, zatem dzisiaj odpowiadamy na Wasze pytania na co warto zwrócić uwagę, oraz co warto kupić! Zapraszamy.

Tureckie przyprawy

Ile razy będą w Turcji zastanawialiście się jaki przyprawy warto kupić? Wpisując chociażby frazę „tureckie przyprawy”, można dostać zawrotu głowy od ilości zdjęć, linków do strony czy sklepowych polecajek. My, specjalnie dla Was przygotowaliśmy podsumowanie wszystkiego co warto wiedzieć i na co szczególnie zwrócić uwagę.

O opinię poprosiliśmy również Agatą Bromberek, współzałożycielkę biura Alanyaonline, oraz blogerkę na kanale Tur-tur Blog Polka w Turcji.

tureckie przyprawy w sklepie

Zacznijmy może od tego, jakie przyprawy są najpopularniejsze. Podzieliliśmy je na dwie grupy, na te które są typowo tureckie i te które są najczęściej używane w Turcji. Są to z pewnością: 

Typowo tureckie przyprawy to:

  • czarny pieprz (karabiber)
  • suszona czerwona papryka (może być zmielona lub w płatkach) -kırmızı pul biber
  • słodka papryka wędzona (tatlı biber)
  • ostra papryka (acı biber / pul biber)
  • isot
  • sumak
  • kmin rzymski (kimyon)
  • tane biber
  • kekik
  • kuru nane

Najbardziej popularne tureckie przyprawy

  • mięta
  • cynamon
  • szafran
  • rozmaryn
  • oregano

W kwestii polecenia przypraw, oraz ich zastosowania poprosiliśmy Agatą, czyli Polkę, która Turcję zamieszkuje od ponad 17 lat. Temat znany jest jej od podszewki, zatem bardziej wiarygodnej osoby znaleźć nie mogliśmy. Agata bardzo chętnie używa tureckich przypraw na co dzień, i za słów kilka podzieli się swoimi spostrzeżeniami, radami i polecanymi przyprawami oraz ich zastosowaniem .

cudownie kolorowe przyprawy

 Czarny pieprz, z tur. Karabiber

Używany w każdym domu, w niemalże każdej tureckiej potrawie. Można używać do zarówno w formie sproszkowanej jak i w postaci ziaren. Pamiętajmy też o jego właściwościach zdrowotnych: działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej!

Suszona czerwona papryka (może być zmielona lub w płatkach) z tur. kırmızı pul biber

Nadaje wspaniały aromat każdej potrawie. Używana do mięs, pieczeni, sosów, zapiekanek czy nawet frytek. Dzięki temu że nadaje lekko gorzki smak, i często używana jest nawet do zwykłego posypiania dania aby nadać pięknego kolorytu.  Posiada również właściwości zdrowotne takie jak: pomaga w przyswojeniu witaminy C, natomiast sama w sobie posiada witaminę E, A oraz B.  

Przyprawy jakie używam w swojej kuchni i które polecam - bo potrafią świetnie podkręcić smaki potraw to:

  • Słodka papryka wędzona czyli tzw tatlı biber - w formie proszku w kolorze jasnoczerwonym. Tą przyprawę warto dodawać do dań obiadowych, zup, jako podkręcenie smaku. Jak nazwa wskazuje przyprawa nie jest ostra więc nadaje się dla każdego!
  • Ostra papryka - acı biber / pul biber - pikantna papryka w formie płatków o ciemnoczerwonym kolorze. Jest bardzo ostra więc wystarczy tylko odrobina! Turcy lubią posypywać nią zupy, doprawiać mięso, a jej amatorzy nawet posypują nią ugotowane na twardo jajka na śniadanie!
  • Isot - to także papryka ale o kolorze czarnym czy raczej ciemnofioletowym (ponieważ uzyskuje się ją wolno susząc paprykę na słońcu - jest słodko ostra, nie bardzo pikantna. Bardzo specyficzna! Można doprawiać ją rozmaite dania obiadowe czy sałatki, używać jako składnik marynat.
  • Sumak - to bardzo ciekawa przyprawa o wielu zastosowaniach jednak w tureckiej kuchni używa się jej najczęściej do doprawiania surowej lub podduszonej cebuli. Cebulę cienko kroimy, płuczemy w wodzie by pozbawić ją ostrego smaku i zapachu i po wyciśnięciu wody doprawiamy sumakiem. Taka „sałatka” to świetny dodatek do dań mięsnych, polecam spróbować!   Potrawie nadaje smak lekko cierpki, i lekko kwaskowaty a zarazem lekko pikantny. Zazwyczaj używany jest do doprawiania mięs, wątróbki cielęcej, baraniny, sosów czy posypywania wyżej wspomnianej cebuli. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe. Stosowany często przy bólu brzucha, oraz łagodzi objawy przeziębienia.
  • Kimyon - po polsku mielony kmin rzymski to bardzo często używana w Turcji przyprawa, często do dań wegetariańskich, ze strączkami, ale także do köfte czyli mięsnych pulpecików. Nie zapomnijmy o jej właściwościach zdrowotnych, pomaga w trawieniu, wspomaga odporność oraz usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Tane biber - w Turcji warto kupić kolorowy pieprz w całości który następnie sami mielimy w domu. Są różnokolorowe rodzaje pieprzu, do wyboru!
  • Kekik - to przyprawa gdzieś pomiędzy oregano a tymiankiem, bardzo popularna przyprawa której używa każda turecka pani domu. Wraz z pul biberem dodaje się ją m.in. do najsłynniejszej zupy z soczewicy
  • Kuru nane - suszona mięta także bardzo lubiany składnik tureckich potraw.
  • Czarnuszka - çörek ötu - posypywane są nią podobnie jak białym sezamem tureckie wypieki, np börek, a amatorzy zdrowego żywienia chętnie jedzą ziarna czarnuszki po prostu z białym jogurtem, polecam!
  • çam fıstığı - co prawda nie przyprawa, ale wśród przypraw można zakupić orzeszki pinii, które Turcy dodają do dań wytrawnych, np. wegetariańskich gołąbków w liściach winogron z ryżem, ale także np.. do kaszki manny aby stworzyć słodki deser irmik tatlısı.

Wymieniać można bez końca, jednak te przyprawy to najczęściej spotykani aktorzy w tureckiej kuchni. Oczywiście pominęłam tutaj cynamon, kardamon, sezam czy różne gotowe miksy przypraw dostępne na bazarach czy w sklepach. Wybór jest naprawdę ogromny!

Ciekawa sprawa z kardamonem i szafranem

Warto wspomnieć, że kardamon w Turcji rzadko dodaje się do kawy, choć wielu z nas często właśnie taką orientalną kawę kojarzy. Kawę z kardamonem wypijemy raczej na południowym wschodzie Turcji. Z kolei szafran w Turcji sprzedaje się na bazarach i jego niska cena budzi podejrzliwość - i słusznie, gdyż nie jest to oryginalny drogi szafran ale jego turecka wersja. Nie szkodzi - jego możemy bez obaw używać do zabarwiania potraw na żółtawy kolor podobnie jak oryginalnego szafranu.

Równie interesujące tureckie zioła i przyprawy

  • Ciekawostka to Mahlep - właściwie przyprawa arabska - zmielone nasiona wiśni wonnej - ale chętnie używana w tureckiej kuchni a szczególnie w wypiekach drożdżowych. Nadaje slodkawego aromatu. Dla mnie odkryciem był mahlep dodany do tureckiej wersji wielkanocnej chałki - polecam wszystkim dodać odrobinkę mahlepu podczas wyrabiania ciasta - zapach jest zniewalający!
  • Mięta - Bardzo popularna w Europie, ale mocno zakorzeniona w Turcji. W Europie zazwyczaj spożywana w formie herbat, natomiast w Turcji używana na znacznie więcej sposobów. Mięte najczęściej znajdziemy w sałatkach, sosach, przystawkach, nadziewanych warzywach i daniach mięsnych. Jak wiadomo, mięta najlepiej działa na dolegliwości trawienne oraz wspomaga układ oddechowy.
  • Cynamon TARÇIN- W Turcji ta przyprawa jest jedną z najczęściej używanych zaraz obok pieprzu i papryki. Najczęściej używana w formie sproszkowanej, natomiast coraz częściej można dostać całe laski cynamonu. Najczęściej stosowana jest w deserach, sosach oraz mięsach czy warzywach. Najpopularniejszym deserem który ma w składzie cynamon to zdecydowanie Salep. To właśnie cynamon odpowiada za to że smak tego pysznego napoju zapamiętasz na długo. Pamiętając o właściwościach tej przyprawy to zdecydowanie obniżenie poziomu cholesterolu, działa pozytywnie na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, oraz pomaga w zgubieniu zbędnych kilogramów.
  • Rozmaryn, oregano- Zacznijmy od rozmarynu. Najczęściej można spotkać go jak rośnie w basenie Morza Śródziemnego.  Używany do dań mięsnych, pieczeni, oraz sosów. Przez Turków, chętnie spożywany w postaci herbaty, działa wówczas na układ trawienny, oraz oddechowy :) Oregano, zazwyczaj kojarzony z włoską pizzą. Niech Was to nie zmyli. Niezwykle popularna przeprawa w całej Turcji. Bardzo często używana w daniach mięsnych, przy drobiu, sałatkach a nawet zupach. Spożywana regularnie pomaga w trawieniu Tureckich przysmaków a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. 
  • Anyż - Zazwyczaj kojarzony z popularnych tureckim trunkiem jakim jest Raki, natomiast my opowiemy Wam dzisiaj o tej przyprawie. Używana do pysznych ciast, deserów, czy kompotów. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym działa rozkurczowo na żołądek, świetnie sprawdza się przy wspomaganiu trawienia czy działa przeciwbakteryjnie.
  •  Ayurveda - Jest to bardzo popularna przyprawa która bardzo często używana jest jako podbicie smaku herbaty a zwłaszcza kawy. Przyprawa jest mieszanką zmielonych goździków, kardamonu, imbiru oraz cynamonu. Jeżeli któryś ze sprzedawców zechce poczęstować Cię kawą lub herbatą właśnie z tą mieszanką - śmiało spróbujcie :) Nie będziecie żałować.

przyprawy na targu

Gdzie warto kupować przyprawy?

Bardzo często przechadzając się po uliczkach miast turystycznych trafimy na bazary czy sklepy w których są sprzedawane słodkości, baklavy i właśnie przyprawy. Gdzie kupować tureckie przyprawy żeby były dobre i świeże?

W pierwszej kolejności na myśl przychodzi bazar, ale… warto zwrócić uwagę na kilka spraw. Jeśli kupujemy na bazarze to najlepiej brać przyprawy na wagę uprzednio wąchając i oglądając z bliska. Powinny mieć żywy kolor, a nie być „spłowiałe” i powinny naprawdę pachnieć. Są nieco droższe niż przyprawy z marketu ale jakość jest bez porównania.

Czasem w różnych sklepikach i straganach z pamiątkami w stylu „mydło i powidło” także możemy dostać tureckie przyprawy np. w formie zestawu spakowanych dwudziestu przypraw. Z doświadczenia mojego i naszych turystów i znajomych nie polecam. Po pierwsze ich jakość i świeżość budzi zastrzeżenia, często też leżakują na pełnym słońcu miesiącami, dorobiwszy się rozmaitych niechcianych gości… po drugie nie znam chyba nikogo kto kupiłby takie przyprawy w zestawie i naprawdę użył wszystkich!

Zatem gdzie najlepiej kupić przyprawy w Turcji?

Lepiej podarować komuś albo sobie prezent w formie przypraw które naprawdę zamierzamy używać, które wiemy do czego i jak użyć, a nie które po prostu zwietrzeją nam w kuchni i w końcu po prostu je wyrzucimy… ostatecznie możemy tez kupić pakowane przyprawy w supermarketach, na wzór takich które również możemy dostać w Polsce, nie będą najwyższej jakości ale są niedrogie i przede wszystkim dobrze przechowywane.

Jeśli jednak jesteśmy amatorami gotowania, na przyprawach się znamy i je lubimy to warto odwiedzić sklep typu „aktar” - to bardzo popularne w Turcji sklepy z naturalnymi produktami. To tu zaopatrują się Turcy. Dostaniecie tam nie tylko tureckie przyprawy, na wagę, ale także suszone owoce, nasiona i pestki, orzechy, rożnego rodzaju zioła, olejki, miody, pasty, a także naturalne kosmetyki. „Aktar” to prawdziwy raj aromatów i zapachów, szczerze polecam!

Bogata oferta przypraw

Jakie miejsca polecamy w Alanyi do zakupu przypraw i nie tylko?

W Alanyi aktary znajdują się w okolicach dzielnicy Cuma Pazari w samym centrum np Zeybek Baharat, Ilıcalılar Baharat. Można je znaleźć na mapkach Google.

Jak widzicie kupowanie przypraw mogłoby wydawać się banalnie proste ale do końca wiele rzeczy nie jest tak oczywistych. Starajmy się przyprawy i inne produkty spożywcze kupować tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, udajmy się za zakupy do innego miejsca. Tak jak wspomniała Agata, mieszanki przypraw zazwyczaj leżą wiele miesięcy zanim trafią do Naszych rąk zatem czasem warto zastanowić się czy takie przyprawy chcemy używać.

Jeżeli chcesz zobaczyć miejsca gdzie można zakupić dobre przyprawy i wiele innych rzeczy, zapraszamy na wycieczkę z nami! Podczas niej na pewno kupicie idealne przyprawy i zobaczycie wiele interesujących miejsc w Alanyi. 

Sprawdzajmy, wąchajmy i delektujmy się smakiem Turcji :)

pay with iyzico methods